Voorheen werd de boer omringd door andere agrariërs, zijn familie en werknemers. Door hun onderlinge nauwe en vanzelfsprekende band, was iedereen was op de hoogte van zijn werkzaamheden. Het erf was gemeengoed en buurtgenoten gingen geregeld bij elkaar op de koffie. Maar sinds twintig jaar wordt aan veel vrijgekomen boerderijen een woonbestemming gegeven. Deze veranderingen in het buitengebied betekenen dat ook de relatie tussen boer en buurt aan verandering onderhevig is. De provincie Brabant gaf de opdracht om te onderzoeken hoe boer en buur beter met elkaar kunnen communiceren.
Vloggen voor boeren
Uit de gesprekken met buren van boeren kwam naar voren dat ze niet precies weten wat de boer doet. Helaas is het in veel (varkens)stallen niet mogelijk om zomaar rond te lopen in verband met veiligheidsvoorschriften. Daarom maakte ik een handleiding voor het maken van een vlog voor de boer die op deze manier de bewoners meeneemt door zijn bedrijf. De vlog kan worden ingezet bij bewonersbijeenkomsten. Zo krijgen de buren een beter beeld van het bedrijf en snappen ze waar de boer het over heeft als hij vertelt over mestroosters of luchtwassers.
Uit de gespr
De wind van voren
In sommige buitengebieden ervaren buurtbewoners stankoverlast. Kan de boer communiceren naar de buurt wanneer hij de mest uitrijdt, bijvoorbeeld met een vlag? Zo weet de buurvrouw dat ze niet morgen maar overmorgen haar was buiten moet hangen en dat de geur dan al stukken minder is. Door een mestvlag kan de buurt ook zien wat de windrichting is en daarmee welke kant de mestlucht opgaat.
Nieuwe relatie tussen boer en buur
Boer Pedro uit Berlicum vertelde me dat hij zelf een grote composthoop heeft gemaakt op zijn land, nadat hij merkte dat veel buurtbewoners graag tuinieren. Het snoeiafval moest steeds per aanhangwagen naar de stort gebracht worden. Pedro heeft ruimte genoeg voor een grote composthoop op zijn erf. Hierdoor komt de buurt regelmatig zijn terrein oplopen en als ze Pedro tegenkomen maken ze een praatje. Door deze laagdrempelige manier van ontmoeten, zijn de buren op de hoogte van wat er speelt binnen zijn bedrijf.
Elke situatie vraagt om haar eigen ontwerp. Voor sommige buurten past een composthoop goed, voor andere zou juist een voetbalveld op het weiland of een buurtwinkel goed passen. Daarom bedacht ik een tool die boeren en buren stimuleert na te denken over een nieuwe relatie. Met deze tool doen ze samen empathisch onderzoek. Tijdens de buurt-dialoog in Vinkel testte boer Erwin deze tool met zijn omgeving.