Creatieve hulp op de werkvloer

Bijzondere alledaagse activiteiten in de gehandicaptenzorg

Vermomd als glazenwasser verraste ik bewoners en begeleiders van twee woningen van Severinus, waar mensen met een ernstig meervoudige beperking wonen. Het schoonmaken van de ramen met sop waarin getekend kan worden en gekleurd sop was de start van een bijzonder project waarbij kunstenaars, ontwerpers en zorgmedewerkers samen optrekken.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Met elkaar onderzoeken we hoe je van alledaagse zorgtaken een interessante culturele activiteit voor bewoners kan maken. Het ontwerpersduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer zijn de bedenkers van het totale concept en hebben de artistieke leiding. Behalve sponzen en wissers, trok ik ook andere alledaagse producten uit de kast. Zo wordt zwenksproeier die je op het raam richt een object wat een waterballet van stralen en druppels vormt.

Een eenvoudige lege schoonmaakfles werd een geur diffuser waarmee medewerkers, door bij het uit bed halen van de bewoners, hen kunnen laten ruiken dat het ochtend is. Bij aanvang van het project kregen medewerkers bij aankomst op de woning een mentale carwash. Bewoners voelen namelijk haarfijn aan als je er met je hoofd niet bij bent. Een audiofragment gaf hen aanwijzingen voor de verschillende opdrachten, die al hun zorgen wegwassen om zo met een frisse blik en goede moed aan de dag te beginnen.

…”Kies een programma door je knipperlicht aan te zetten. Voor programma 1; knipper rechts
Voor programma 2; knipper links Je hebt gekozen voor het kort maar krachtige reinigingsprogramma. Ik leer je een paar korte ontspanningsoefeningen. Ga lekker zitten, doe je gordel af en zet je stoel wat naar achteren….”

Na het onderzoek ontwikkelde ik een weekkalender, met wekelijks een uitdaging of tip om met gewone producten een bijzondere activiteit te maken. Ook stonden er ontspanningsoefeningen in die je gemakkelijk op het toilet kon uitvoeren. De wc is namelijk de enige plek waar medewerkers zich even kunnen terugtrekken. Het schoonmaakbedrijf gaat na aanleiding van dit project glazenwassers opleiden in het creatief wassen van de ruiten. Ook wordt onderzocht hoe de schoonmaker bij kan dragen aan prikkelende activiteiten voor de doelgroep.