Raadhuisstraat/Rozengracht Amsterdam

Project Raadhuisstraat

 

De Raadhuisstraat/Rozengracht in Amsterdam wordt in de komende jaren aangepakt. De straat moet veiliger, de tram sneller. Samen met Andre Schaminée onderzocht ik wat er bij bewoners en ondernemers speelt. Wat vinden zij van de huidige situatie? Hoe kunnen we ons nu al bezig houden met de straat in de toekomst? Gesprekken op straat (met onder andere de vuilnismannen, daklozenkrantverkopers en de hotdogkraamhouder) en buurtwandelingen die we organiseerden voor ondernemers en bewoners zorgden voor nieuwe inzichten voor het herontwerp van de straat.

Opdrachtgever: gemeente Amsterdam. In samenwerking met André Schaminée van Twynstra Gudde.

.

Een flexibele straat

Door een gesprek met deze drie heren, die een voormalig bakkerij aan het verbouwen waren, kwamen we op de vraag: hoe ontwikkel je een straat voor een toekomst die snel verandert? Er komen steeds andere bewoners en ondernemers met andere wensen. Kun je een straat ‘flexibel’ ontwerpen, zodat deze later eenvoudig aan te passen is aan de situatie?

.

De vuilnisman als belangrijke partij

We spraken ook met ‘stakeholders’ die normaal niet zo snel betrokken worden bij het herontwerp van de straat. Zoals Angelo, die de vuilnisbakken in o.a deze straat leegt. De ontwerpen van de straat zijn gericht op doorstroming, maar hierbij wordt geen rekening gehouden met pakketdiensten of de vuilnisophaaldienst die dubbel parkeren en daardoor het verkeer ophouden. We adviseerden de gemeente om deze partijen te betrekken bij het ontwerp.

De straat is mijn televisie

Sergio en zijn vrouw Nelli staan al 14 jaar in deze hotdogkraam aan de Westermarkt en kijken uit op de Rozengracht/Raadhuisstraat. Normaliter worden ze niet uitgenodigd voor bewonersbijeenkomsten over de straat. De uitnodigingen gaan per post en Sergio en Nelli wonen op een ander adres. Dit stel is erg belangrijk voor het herontwerp; ze zijn namelijk de ogen en oren van de straat. Ze zien alles gebeuren en weten precies waar het in het verkeer misgaat. Sergio zei zelf: “Deze straat is mijn televisie”. We adviseerden de gemeente om stakeholders als Sergio en Nelli bij het proces te betrekken.

.

Wandeling met buurtbewoners om gebied in kaart te brengen. Vanaf deze grote hoogte, in het bovenste torentje van de Moskee, kan men de doorstroming van het verkeer goed zien.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!