Over Manon

Over Manon van Hoeckel

Als ontwerper en beeldend kunstenaar ontwikkel ik tools voor gesprek. Manieren die ervoor zorgen dat groepen of mensen die normaliter niet met elkaar in contact komen juist met elkaar in gesprek gaan. Als intermediar verbind ik door middel van de ontworpen tools. Zo ontstaan er nieuwe relaties en een beter begrip van en voor onze dagelijkse omgeving. In eerdere projecten verbond ik Nederlandse burgers met uitgeprocedeerde vluchtelingen, ambtenaren met inwoners van de stad en gedetineerden met mensen die vrij zijn.

Contact met een vreemden, waarom dan?

Door de komst van de zelf rijdende auto verdwijnen de files en daarmee verdwijnt ook de communicatie tussen stilstaande bestuurders; fileflirts en het filezwaaien. Internet brengt onze boodschappen thuis en benzinepompen bedienen we zelf. Wachten bij het stationsloket of bij de bakker om de hoek is er dus niet meer bij. Alles lijkt geolieder te verlopen. Ook hoeven we niet meer naar de bank omdat we immers alles via PC of smartphone kunnen regelen. Allemaal plaatsen en situaties die ons eerder ‘vreemden’ deden ontmoeten.

Contact met vreemden kan je wereldbeeld verrijken en eenzaamheid tegen gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen denken dat praten met vreemden onprettig en onproductief is. Maar uit een recent experiment van Nicholas Epley en Juliana Schroeder van de Universiteit van Chicago waarin forensen werd gevraagd een gesprek met vreemden aan te knopen, kwamen heel andere resultaten. De mensen die een gesprek voerden van zo’n tien tot vijftien minuten met een vreemde, hadden door het gesprek een leukere reiservaring.

Vaak baseren we onze meningen over ‘de ander’ op basis van wat we zien op het nieuws of lezen in de krant of op sociale media. Door de interventies die ik ontwikkel, met de ontmoeting in de hoofdrol, beoog ik dat deze mening niet alleen gebaseerd wordt op wat we lezen maar wat we ervaren. Met iedereen valt kennis te maken. Met iedereen, valt kennis, te maken.

Awards/Nominaties


2e plek Designtalent 2019, Volkskrant
Winnaar Dutch Design Award | Young Talent 2018
Winnaar Keep an Eye Young Designer Grant 2018
Finalist Toekomstbouwers VPRO 2017
Genomineerd Keep an Eye grand 2017
Genomineerd Dutch Design Awards 2015
Genomineerd Keep an Eye grand 2015
Genomineerd VIVA 400 2015
Genomineerd Social design talent 2015
Winnaar Connector Ring 2014

Exposities

Familie, 2018/2019 Stedelijk Museum Schiedam  – Schiedam
Dutch Design Awards, 2018, Dutch Design Week – Eindhoven
Change the system, 2017/2018 Boijmans van Beuningen – Rotterdam
The next big thing is not a thing, 2016, Bureau Europa – Maastricht
Next-up by Jeroen Junte, 2016, Kazerne – Eindhoven
Migration Matters 2015 Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Dutch Design Week 2015, Klokgebouw Strijp, Eindhoven
Dutch Design Week 2015, Dutch Design Awards, Eindhoven
Dutch Design week 2015, Graduation Show DAE, Eindhoven
Mag het licht aan, In Limbo Embassy expo 2015, Amsterdam
WOW In Limbo Embassy expo 2015, Amsterdam
Salone del Mobile In Limbo Embassy 2015, Milaan
Bouw en bind expo 2014, Veenhuizen

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!